måndag 8 november 2010

Ny inriktning


Årets bloggprojekt, surdegen, har den senaste tiden fått sällskap. Man kan också se det som att jag fuskar, men det skulle vara lite väl mycket "glaset är halvtomt".

Jag har på senaste tiden inte bakat speciellt mycket surdegsbröd utan har snöat in på relativt enkla långjästa bröd. Grunden är mycket enkel (grundreceptet är snott från http://paindemartin.blogspot.com/) :

300gr kallt (!) vatten
ca 390 gram mjöl (beroende på mjölsort och övriga ingredienser)
1,5 tesked salt
3 kryddmått färskjäst

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt mjöl och salt och rör snabbt ihop degen. Låt jäsa i 8-10 timmar, tips på utbakningar hittar du på Martins blogg. Just denna grunddeg blir mycket smaskig om man bakar ut dem som baguetter.

Drt roliga med denna deg är framförallt att man kan med väldigt enkla medel byta skepnad på den. Min favorit har blivit att riva ner ett äpple (med skal), slänga i lite solrosfrön, vetekross och linfrön och baka ut det som ett stort bröd. Smaskigt, matigt och lite smålyxigt.

Inga kommentarer: