torsdag 31 maj 2007

Matiné någon?

I söndags var vi och såg månadens andra storfilm, Pirates of the Caribbean at worlds end. De recensenter som tycker att "Pirates.."-filmerna börjar gå på tomgång kan jag bara delvis hålla med.

För ett par år sedan, när den andra Harry Potter-filmen lanserades, så sågades den av ett par recensenter. Träigt skådespeleri, alltför konstiga händelser, platt dialog osv var sådant som störde dem. Då som nu händer det att recensenter skjuter ett par meter utanför målet. De lyckas inte se att filmen faktiskt uppfyller de andra kvalitéer som faktiskt söker om man går för att titta på en sån film. Det man vill se är märkliga situationer, roliga specialeffekter, och nån manlig medlem i familjen Weasley som gör bort sig (dvs åldras för fort, kräks sniglar, blir olyckligt kär, har fåniga kläder osv), samt en dos spänning av lättformat.

Så, tillbaka till Jack Sparrow, vad vill en biobesökare se när han/hon går på bio för att titta på Pirates of the Caribbean? Jo, de vill se snygga män (Johnny Depp och Orlando Bloom), otroliga specialeffekter, sanslösa svärdsfighter, otroliga miljöer, onda skurkar, intriger, övernaturligheter, udda humor samt fart, fläkt och spänning!

Som en matiné där man inte vill se annat än just det, så är den nya piratfilmen perfekt! Filmen är lång, nästan tre timmar, men känns inte för lång. Farten hålls uppe hela tiden, utan att för den skull inte ge någon trötthetskänsla (som tex MI3 gör). Det får nästan sägas vara en bedrift.

Dessutom måsta jag säga att jag inte kan låta bli att förundras över Johnny Depp. Han väljer att bara vara med i de filmer han tycker om själv, och lyckas konstant plocka russinen i kakan. Han har under sin karrriär verkligen lyckats med en udda samling filmer, tex Benny and Joon, Edvard Scissorhands, From Hell, Sleepy Hollow, Charlie and the chocolate factory och nu Pirates-filmerna. Det är en imponerande samling, på alla sätt.

Inga kommentarer: