måndag 3 mars 2008

Högteknologist, höstlövstunnt högstapris

Var en snabbsväng nere på stan idag och blev sådär kär som man blir ibland. Jag var in på Macoteket och tittade och kände på Apples senaste kreation MacBook Air. Den är nästan larvigt tunn och smidig, men hu så skön! Det enda man kan ha invändningar mot är väl möjligtvis prestandan, men å andra sidan sitter jag på nu på Powerbook G4, så Apples luftmodell är nog roligare ändå. Mycket trevligt, totalt sett :D.

............


Sen var det ju en sak till. I lördags var vi på en liten fest hos en kompis till E. Det var en hög tjejer och tre killar. Tjejerna höll ihop i vardagsrummet, undertiden som jag och de andra killarna upptäckte att vi var whiskyintresserade allihop. Vi körde igång med en enkel whisyprovning som innehöll följande sorter:

En Dalwhinnie, 15 år
En Glenfiddich
En Lagavulin
En Laphroig, Quarter cask


Min favorit blev Dalwhinnien. Den är en mjuk och mild whisky som funkar bra i många sammanhang, inte minst som en "pratwhisky". Den Laphroigvariant vi provade hade spenderat en tid på en mindre modell av fat som var något mindre filtrerad än den vanliga. Denna behandling gav whiskyn en näst intill rå ton som verkligen ställer krav på tillfället. Glenfiddich är ju världen mest sålda single malt och kvaliteten är ju obestridlig. Det tråkiga med den, tycker jag, är att den känns så vanlig. Vanlig i detta sammanhang behöver ju inte vara dåligt, men vad gäller Glenfiddich så blir det nästan lite tråkigt. Lagavulin är ju även det en välrenomerad Islay-malt och dess kvalitet håller rakt igenom. Med en lätt honungston i doften och en intensiv bärnstensfärg blir det en mycket elegant skvätt rökighet man har i sitt glas.

Det sägs ju att man aldrig ska vattna en annan mans whisky, men gör man det ändå så föreslår jag följande recept:

Ta glaset, skölj ur det med friskt kallt vatten, häll ur vattnet snabbt. Den mängd vatten som fastnat i glaset ändå är den perfekta mängden för en normal skotsk whisky med normal alkoholhalt. Har du en cask-strength i glaset behöver du lite mer för att känna smakerna ordentligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Servidor, I hope you enjoy. The address is http://servidor-brasil.blogspot.com. A hug.