lördag 5 april 2008

Recensioner- Pelle och körslaget

Idag har jag sett ett par stolpskott. Nu ska jag berätta lite om dem.

1. Pelle Svanslös hus i Uppsala.

Jag har min syster och hennes 2,5åriga son på besök i helgen, så idag gick vi till Pelle Svanslös hus. På bottenplanet i huset finns ett litet fik, en souvenirbutik (med ett överaskande fåtal leksaker med Pelle Svanslös-anknytning) och en filmhörna. På övervåningen är det ett så kallat lekmuseum med delar av rekvisitan från inspelningen av julkalendern om Pelle Svanslös.

Nu till stolpskottet. Att gå upp på övervåningen kostar 60kr för barn och 40kr för vuxna. Tyvärr är det inte troligt att man känner att man får valuta för pengarna, för det finns alldeles för lite saker att göra för barn däruppe. Min systerson gick runt i de olika miljöerna där uppe, men det funkade liksom inte. Miljöerna var snygga och påkostade, men för det första var det mesta i "vuxenstorlek". Det fanns väldigt lite för barnen att leka med, trots de två repen och hängmattan i Måns högkvarter. Tyvärr kan jag bara säga att Pelle Svanslös hus är ett mycket bra initiativ, men tyvärr lite missriktat. En marknadsföringsmässig sanning som tex McDonalds anammat är att man bör locka in barnen för att få dit föräldrarna. Pelle Svanslöshuset har gått den andra vägen, man har sett till att skapa något som vuxna kan ha behållning av, men glömt bort att Pelle är en känd figur genom att han dyker upp i barnböcker. Det är som att man inte tror att det behövs så mycket för att få barn nöjda, men där har de fel. Det behövs inte mer för att få barn nöjda, men det behövs rätt saker. Tyvärr är inte ansiktsmålning rätt saker.


.......


2. Det andra stolpskottet ikväll kom i form av körslaget. Upplägget känns rätt bra. Musicerande kändisar drar ihop en kör som tävlar mot andra körer, á la Idol ungefär men utan penalism. Det jag vänder mig mest mot är att det musikformen inte har så jättemycket att göra med den musikformen som sysselsätter tusentals personer i detta land. De flesta körer har inte solister som har melodin, utan lägger den i en stämma (oftast sopran eller tenor, reds anm). Dessutom jobbar inte de flesta körer med komp på samma sätt som de gör i Körslaget, vilket främst minskar kraven på de traditionella kompstämmorna alt och bas (ja, jag är en bitter 2:a bas normalt sett).

Sen kan jag däremot tycka att programmet är underhållande, då det ändå är en god musikunderhållning med starka körinslag. Som min fästmö uttryckte det: - Det är som en fotbollsmatch, fast för körnördar.

Jag kan väl inte mer än hålla med då jag definitivt måste räkna mig till körnördarnas skara själv.

Inga kommentarer: