torsdag 9 augusti 2007

Skånska specialiteter

Efter den lilla turen i Småland och Skåne så har jag återigen blivit intresserad av den matkultur som finns i det här landet. Jag har redan i sommar hunnit prova stomp, som är ett halvtjockt tunnbröd med sirap i som gräddas på häll eller i panna. Den kommer från norra Dalarna. Nu har jag även drygat ut den tarditionella maten med isterband i Småland, och äggakaka och spettekaka i Skåne.

Som mål en dag när vi for runt på Österlen hade vi spettekaksbageriet i Östra Vemmerlöv. Vi knatade in i ett hus där färdiga spettekakor stod på rader, och provsmakningsburken stod framme. När burken var halvtom så ringde vi på en lite klocka och en trevlig kvinna i 50-årsåldern dök upp. Tyvärr kunde vi inte få komma in och kolla på hur bakningen gick till, då hon inte kommit igång för dagen, men gott och trevligt var det. Vi införskaffade tre stycken kakor av olika storlekar. Den största ska avnjutas på en liten middag i samband med min födelsedag tillsammans med hallon och glass.

Äggakakan fick vi en rejäl bit av utanför köpmansmagasinet i Smygehuk. Smaskens! Stekt rökt sidfläsk, lingonsylt och mjölk. Där har vi riktig husmanskost!

Inga kommentarer: